Máte radi klíčky, ktoré sú bohatým zdrojom výživy? Veľmi sa teším, že už ide jar, som totiž teplomil a okrem toho rada trávim čas aj v záhrade. Neviem sa dočkať, kedy zasadím prvé semiačka a budem sa tešiť zo špenátu , z ktorého si vyrábame celú jar a leto skvelé smoothie. Pokiaľ nám však vyrastie, snažím sa trošku obohacovať jedálniček niečím zeleným, zdravým a chutným.
Mám svoju obľúbenú vec a tou sú klíčky. Najradšej ich vyrábam z mungo fazuliek. Chutia aj deťom, asi aj preto, že im pripomínajú mladý hrášok. Mimochodom ten vyjedajú rovno na záhone a nie je šanca, aby sa dostal do polievky, tobôž do mrazáku. Mungo klíčky majú vysoký podiel vitamínov a proteínov. Sú skvelým zdrojom vápnika, horčíka, kyseliny listovej, bielkovín, draslíka a vlákniny.
Nakličovať môžeme samozrejme aj iné semienka, napríklad šošovicu, cícer ,brokolicu, či sóju. Naklíčené semienka sú totiž skvelým zdrojom enzýmov, vitamínov, minerálnych látok a rastlinných bielkovín. V semienku je obrovská energia, vedeli ste, že obsah vitamínov sa už po pár hodinách klíčenia zvyšuje o viac ako 50% ? To je úžasné! Ak máte radi klíčky len konzumujte, veľa získate hlavne na zdraví.
Je preto vhodné takéto naklíčené semiačka konzumovať pravidelne, napomáhajú tráveniu, imunite, sú skvelé ako prevencia proti rôznym ochoreniam.
U nás doma sa po nich vždy „zapráši“ . Deti si ich dajú do misky a vyjedajú ako keksíky. Tiež sú skvelé ako zelený doplnok čerstvého kváskového chlebíka s maslom alebo nátierkou. Občas ich dám aj na záver do polievky spolu s petržlenovou vňaťou.
Ak ste to ešte neskúsili, tak sa do toho určite pustite, nakličovanie je veľmi jednoduché a najmä superzdravé!
Dobrú chuť
Zuzana Ondrisová
lektorka a školiteľka tvárovej jogy
zakladateľka FACE YOGA Institute